Снежно цвете и тайното ветрило

Автор: Лиза Сий

Страници: 352

Издателство: Хермес

Корична цена: 11.95

И такива книги имало, в които жената се третира като човек, чията стойност се определя от плода на утробата. Жената е безполезна, ако не ражда здрави момчета. Жената е безполезна, ако стъпалото й е по-дълго от 7 см след като са счупени всички кости. Жената е безполезна, ако не може да върши работа. Жената е безполезна, ако не се подчинява изцяло на мъжа си и свекърва си. Всъщност, на цялото семейство на съпруга си. Тя стои най-долу от всички докато не роди момче, всъщност, до тогава те дори не я хранят, живее при родителите си, но няколко пъти годишно се среща със съпруга си, за да зачене.

Сложни отношения, сложни правила и традиции, сложен живот водят бедните китайки в миналото. Да гледа човек и да им се чуди. Е, нищо. а тези 300 и кусур страници се научава доволно много информация за тогавашния бит, написана по интелигентен, в някои моменти отекчителен начин. Постоянните препратки към китайския хороскоп малко идват в повече, както и единствената натуралистична сцена на насилие (там, в планината), но иначе книгата става.

Като че ли акцентът е върху вътрешния живот на тогавашните жени и техните неволи. Без политика, без натрапване на мнения, без интриги…

А бе става, но ако се водим по максимата: Една книга си е заслужавала прочита ако след това пак би я прочел, тази определено, според Петкино мнение, няма да е от тия.

Advertisements

One thought on “Снежно цвете и тайното ветрило

  1. Някак наивно е човек, пишещ „отекчителен“, да дава оценка на книга. Въпросното произведение е много по – силно и въздействащо, отколкото е описано. Ама Петко откъде да знае 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s