Кекс

Необходимо:

5 яйца

1 и половина ч.ч. захар

3/4 ч.ч. олио

2 и половина ч.ч. брашно

6 с.л. вода

1 бакпулвер

ванилия

лимонени или портокалови кори, или како, или орехи, или разни други екстри по желание

Приготовление:

1. Яйцата се разбиват със захарта.

2. Постепенно се добавят олиото

водата

брашното и

бакпулвера и накрая разните екстри, който има и иска.

3. Фурната се загрява до 100 ° С.

4. Тавата се слага във фурната и температурата се увеличава на 130° С докато кексът се пукне (става за ок. 20 мин.)

5. Допича се на 150° С – ок. 20 мин.

Печенето отнема ок. 40-55 мин. и е тънка работа.

Фурната не трябва да се отваря, особено в началото! За бъркането се ползва миксер 😉

Картинка няма, предполага се, че всеки е виждал кекс – пече се в специална кексова форма – дълбока тава с дупка по средата, като се изпече се обръща върху плоска чиния и дъното на тавата се минава с мокра кърпа или гъба, за да се отлепи кексът, по желание после се поръсва с пудра захар.  Кексът не се нарязва веднага след като е изваден от фурната, защото става неприятен.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s