Баща ми никога

Баща ми никога не стои празен. Когато свършва работа бърза да се прибере у дома. Никога не е ходил по кръчми с приятели. Вместо да чака майка ми да се прибере и сложи масата, той още от вратата се преобличаше, връзваше домакинската престилка и запретваше ръкави. Бил съм свидетел на това как двамата с майка се боричкат в кухнята за това кой да измие чиниите. И двамата искат да го направят, и двамата не искат другият да ги изпревари. Накрая все аз съм ги мил. Сега като се замисля, това може и да е било тяхна стратегическа тактика, целяща да ме накарат именно аз да свърша работата…

Баща ми никога не сяда да гледа телевизия преди да се свърши всичко, което има да се върши по къщи. Изхвърляне на боклука, вдигане на трапезата, миене на съдовете, метене на пода, почистване или подреждане на дома, извеждане на кучето и изпитване на моя милост – всичко това имаше предимство пред телевизора. И когато, се е настанил удобно и изпуснал новините, гледаше прогнозата за времето, звънецът иззвъняваше. Баща ми скачаше бодро от дивана, сякаш чакал с нетърпение някой да го отърве от тежката задача да гледа телевизия, и отиваше при комшията да му оправя някой повреден уред.

Да, баща ми работеше в сервиз за черна и бяла техника и за това всички от блока го търсеха за някой ремонт на техниката си.

И все пак той не беше будала, а си взимаше всичко, което му предлагаха в замяна без да отказва от привидна скромност или учтивост. Олио, сарми, свински кебап, боб, лук, брашно, домашна ракия, най-новите издадени книги, химикалки, хавлиени кърпи, варени кокошки, цветя… майка ми се хващаше за главата всеки път, когато баща ми се прибираше от някой комшия.

Вкъщи нищо не се повреждаше втори път, защото баща ми работеше качествено. За това и винаги ни беше пълен хладилникът.

Една вечер, обаче, когато баща ми седна на дивана, телевизорът не се включи.

Това беше единственият уред, който баща ми не пожела да оправи. Той никога не обичаше да седи на дивана и да гледа телевизия.

26.VII.2010

One thought on “Баща ми никога

  1. Стига , не е така.Но има неща, обикновени, които никой не иска да свърши и да ми помогне

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s